ميلگرد يا آرماتور، فولاد است که در بتن براي جبران مقاومت کششي پايين آن مورد استفاده قرار ميگيرد. فولادي که به اين منظور در سازههاي بتن آرمه به کار ميرود به شکل سيم يا ميلگرد ميباشد و فولاد ميلگرد ناميده ميشود. البته در موارد خاصي از فولاد ساختماني نظير ناوداني و يا قوطي نيز براي مسلح کردن بتن استفاده ميشود.
در کشورهاي مختلف فولاد ميلگرد با استانداردهاي متفاوتي توليد ميشوند و در هر استانداردي طبقه بندي مشخصي در ارتباط با خواص مکانيکي فولادها وجود دارد. در ايران قسمت عمده فولادهاي آرماتور که توسط کارخانه ذوب آهن اصفهان توليد ميشوند با استاندارد روسي مطابقت دارند.
از نظر تنوع قطر ميلگردها نيز استانداردهاي توليد کنندگان متفاوت است. در سيستم روسي که در کارخانجات ذوب آهن اصفهان مورد استفاده است ميلگردها تا قطر 40 ميليمتر ساخته ميشوند.
انواع ميلگرد و مشخصات مکانيکي آنها :
بيشترين ميلگردي که در صنعت بتن و بتن ريزي کاربرد دارد با مشخصه فولاد معمولي بوده که بشرح ذيل در ايران دسته بندي و توليد و مصرف مي شوند. البته اين دسته بندي،حسب استاندارد روسي بوده که در ايران رواج دارد.
1 – ميلگرد نرم بدون آج (A1)
اين ميلگرد با تنش جاري 2300 کيلوگرم بر سانتي متر مربع و تنش گسيختگي 3800 کيلوگرم بر سانتي متر مربع و تغيير شکل نسبي پلاستيکي (در زمان گسيختگي) 25 درصد بعنوان ميلگرد نرم شناخته شده و عمدتا بصورت صاف و بدون آج مي باشد. اين ميلگرد براي آهنگري و تغيير شکل و انجام عمليات جوشکاري بر روي آن مناسب است و بطور کلي بعنوان يک ميلگرد داکتيل شناخته مي شود.
2 – ميلگرد نيمه سخت با آج ساده (A2)
اين نوع ميلگرد با تنش جاري 3000 کيلوگرم بر سانتي متر مربع و تنش گسيختگي 5000 کيلوگرم بر سانتي متر مربع و تغيير شکل نسبي پلاستيکي (در زمان گسيختگي) 19 درصد بعنوان ميلگرد نيمه خشک (ترد) و نيمه نرم شناخته شده که بصورت آجدار و عمدتا آج فنري شکل مي باشد.اين ميلگرد براي عمليات ساختماني و خصوصا خاموت زني مناسب بوده و انجام عمليات جوشکاري بر روي آن در صورت اجبار ميسر بوده که البته توصيه مي شود در صورت امکان از جوشکاري آن پرهيز شود.
درباره این سایت